La mijlocul anilor 1800, un chimist numit Angelo Mariani a creat „Vin Mariani”, vinul cu cocaină care a fost iubit atât de președinți, cât și de papi.
Frunza de coca andină a fost folosită de indigenii Aymara timp de mii de ani. Pentru a izola substanța, utilizatorii trebuia să mestece frunzele, ceea ce, desigur, limita cantitatea de cocaină pe care consumatorul o putea extrage.
Angelo Mariani, un chimist francez, a vrut să creeze un proces de extracție mai ușor și a făcut acest lucru prin intermediul vinulului. El a inventat un tonic puternic, care a fost un amestec de vin de Bordeaux cu șase miligrame de frunze de coca per uncie (o uncie are aproximativ 28 de grame), împreună cu un strop de coniac și zahăr pentru a-l face și mai tentant pentru consumator.
Două pahare din această băutură ar fi conținut mai puțin de 50 de miligrame de cocaină, scrie IFL Science.
Mariani a comercializat vinul cu cocaină ca remediu general, energizant, aperitiv, digestiv și sigur pentru copii, atât timp cât doza zilnică recomandată pentru adulți era redusă la jumătate. Această băutură a fost denumită „Vin Mariani”.
A închiriat un magazin și oamenii s-au înghesuit la el pentru a degusta mărfurile și a avut atât de mult succes încât a decis să exploreze piața externă.
Cea mai mare problemă a acestei băuturi nu era faptul că conținea cocaină, ci mai degrabă că avea prea puțină. Când Mariani a încercat să exporte băutura în străinătate, a trebuit să crească procentajul de cocaină de la 6 miligrame la 7,2 miligrame per uncie, deoarece americanii erau obișnuiți ca băuturile de coca să aibă un efect mai puternic.
Toată lumea a iubit acest produs, iar Vin Mariani a avut mulți adepți, prin care se numără și Thomas Edison, fostul președinte al SUA Ulysses S. Grant și Papa Leon al XIII-lea.
De fapt, Papei Leon al XIII-lea i-a plăcut atât de mult această băutură încât i-a acordat lui Mariani un premiu inventat de el, „Medalia de aur a Vaticanului”, și i-a permis folosirea gratuită a imaginii sale în orice reclamă. De asemenea, papa purta un flacon personal ce conținea acest vin pentru a „se întări” în momentele în care rugăciunea era insuficientă”. Papa Leon al XIII-lea nu a fost singurul Papă care a iubit această băutură, Papa Pius al X-lea o consuma și el.
Dar odată cu popularitatea, apar și oameni care vor să o imite. Colonelul John Pemberton, chimist și medic, a devenit dependent de morfină pe când încerca să-și aline suferința cauzată de rănile de pe câmpul de luptă din Războiul Civil American. El a creat o copie după Vin Mariani, pe care a numit-o „Pemberton’s French Wine Coca” (Vinul Coca Francez al lui Pemberton).
Din cauza ordonanțelor de interdicție din Atlanta și Fulton County din 1886, Pemberton a trebuit să schimbe ușor rețeta. Însă nu pentru a elimina cocaina, ci pentru a scoate vinul și a face o băutură non-alcoolică. Pemberton a înlocuit vinul cu apă carbogazoasă și așa s-a născut Coca-cola. Abia prin 1903 a fost eliminată cocaina, însă frunza propriu-zisă de coca încă este folosită în rețeta de astăzi, conform IFL Science.
Dar ce s-a întâmplat cu Vin Mariani? În 1914, Mariani a murit și a luat secretele vinului cu el în mormânt. Asta până când Babco Europe a decis să reînvie băutura, folosind documente de la sfârșitul anilor 1800 și tehnici avansate de farmacopee. Acest lucru permite îi acum publicului (din anumite țări) să consume din nou această băutură.
Cea mai mare pepită de aur găsită vreodată cântărea cât un om
Ce mâncau vikingii, războinicii neînfricați care devastau teritorii în urmă cu o mie de ani?
Dovezi ale luxului și opulenței medievale, descoperite la bordul unei epave faimoase din Suedia